Model DAF LF Electric pro městský rozvoz s „nulovými emisemi“

27.ledna 2021 Eindhoven

Společnost DAF Trucks představuje vozidlo LF Electric: plně elektrické rozvážkové vozidlo s nosností 19 tun, určené pro městské aplikace. Vozidlo nejmodernější konstrukce nabízí dojezd až 280 kilometrů.

Společnost DAF zaujímá přední pozici v oblasti elektrických hnacích soustav pro užitková vozidla. Společnost DAF byla prvním evropským výrobcem nákladních vozidel, který uvedl na trh plně elektrický tahač – model CF Electric (CHJS až 37 tun). který je určen především pro distribuci do supermarketů a meziměstskou přepravu. Nedávno společnost DAF rozšířila svou nabídku vozidel EV o model 6×2 CF Electric vybavený řízenou zadní nápravou (CHV až 29 tun), což je ideální například pro svoz odpadu s „nulovými emisemi“.
Vozidla řady CF Electric již najela několik set tisíc kilometrů u předních zákazníků a přispěla ke zkušenostem společnosti DAF s technologií elektrické hnací soustavy. Nový model LF Electric je nejnovějším produktem společnosti DAF, který disponuje plně elektrickou hnací soustavou.

Pravidelné trasy
Elektromotor modelu LF Electric poskytuje jmenovitý výkon 250 kW (špička 370 kW) a jmenovitý točivý moment 1 200 Nm (špička 3 700 Nm). Napájení je dodáváno z akumulátoru s lithiovým fosfátem železa (LFP), jehož hrubý energetický obsah je 282 kWh (efektivní 254 kWh). Díky tomu má model LF Electric dojezd nejméně 280 kilometrů, přičemž je velmi tichý a má „nulové emise“. To je více než dostatečné pro potřeby provozovatelů městské distribuční přepravy.

Akumulátory nejnovější generace
Společnost DAF používá u všech plně elektrických vozidel takzvané akumulátory LFP (s lithiovým fosfátem železa neboli Lithium Ferro Phosphate). Jde o akumulátory
nejnovější generace, které v zájmu udržitelnosti neobsahují kobalt ani hořčík. Navíc jsou lépe uspořádány, což vede k vyšší hustotě energie na litr a chemický princip akumulátoru zajišťuje vyšší tepelnou bezpečnost. Akumulátory LFP mají šestiletou záruku, která dokládá důvěru společnosti DAF v jejich výkon, spolehlivost a životnost.

Pomalé a rychlé nabíjení
Speciální vlastností nového vozidla DAF LF Electric je „kombinovaný systém nabíjení“. Systém umožňuje nabíjení vozidla prostřednictvím běžné elektrické sítě a je ideální, když se vozidlo na konci dne vrátí na domácí základnu. Prostřednictvím pomalého nabíjení (400 V AC, 22 kW, 3 fáze) lze akumulátor nabít z 20 % na 80 % za 6,5 hodiny. Plné nabití (z 0 % na 100 %) trvá až 12 hodin. Pokud je k dispozici speciální vybavení, rychlé nabíjení akumulátorů (650 V DC, 150 kW) bude trvat pouze 60 minut od 20 % do 80 % nebo dvě hodiny, aby se akumulátory plně nabily.

e-PTO k dispozici
Volitelně je nový model DAF LF Electric k dispozici s e-PTO 400 V pro napájení pomocných zařízení, jako je instalace elektrického chlazení nebo elektrohydraulický jeřáb. Tím se eliminuje potřeba samostatného generátoru a výsledkem je kompletní rozvážkové nákladní vozidlo s „nulovými emisemi“.

Dvě varianty rozvoru
Model LF Electric je zpočátku k dispozici v provedení s podvozkem 19 tun, s možností volby rozvorů 5,3 nebo 5,85 metru. Vozidlo nabízí pro nástavbu a užitečné zatížení hodnotu 11 700 kilogramů, což je dostačující pro většinu aplikací městské distribuce.

Výhody díky DNA modelové řady LF
Je samozřejmé, že model LF Electric těží ze stejné charakteristické DNA jako příbuzné modely se spalovacím motorem. Stejně jako každý model LF i tento nabízí snadné nastupování, vynikající výhled do všech stran, perfektní pohodlí řidiče a nejmenší poloměr otáčení v oboru, a tím i vynikající manévrovatelnost. Je dokonalým nákladním vozidlem pro každého řidiče zajišťujícího rozvoz ve městě.

Řada DAF LF Electric, která byla vyvinuta v úzké spolupráci s Dana Inc, vstoupí do výroby v květnu v Leyland Trucks ve Velké Británii.

DAF LF Electric | podvozek – technické údaje:

Podvozek 19 tun, 4×2
Rozvor 5 300 milimetrů
5 850 milimetrů
Hmotnost podvozku 7 300 kg
Užitečné zatížení 11 700 kg
Elektrický motor Dana, permanentní magnet
Výkon 250kW (jmenovitý) / 370 kW (špičkový)
Točivý moment 1 200 Nm (jmenovitý) / 3 700 Nm (špičkový)
Kapacita akumulátoru 282 kWh (efektivní kapacita 254 kWh)
Dojezd plně nabitého vozidla až 280 km / 175 mil
Rychlé nabití akumulátorů při 150 kW