DAF představuje vozidlo řady CF s plně elektrickým pohonem

16. května 2018 Eindhoven

• Do provozu budou uvedena nejmodernější nákladní vozidla DAF CF Electric
• Technologie VDL E-Power umožňuje dojezd až 100 km a rychlé nabíjení akumulátoru
• Nulové emise při městské rozvážce
• Mimořádně nízká hlučnost pro tichý noční provoz v centrech měst

Společnost DAF Trucks uvede ve spolupráci se společností VDL v letošním roce do provozu a předá svým významným zákazníkům první sérii nákladních vozidel CF Electric. Vozidla disponují nejmodernější technologií VDL E-Power, která neprodukuje žádné emise a je téměř bezhlučná. Vozidla pro provozní zkoušky vyrobí společnost DAF, kompletní montáž elektrické výzbroje pak provede VDL Groep. Projekt je ukázkou úzké spolupráce obou společností v oblasti elektrifikace užitkových vozidel.

Technologie „Zákazník vždy na prvním místě“
„Společnost DAF kladla v celé své historii důraz na vývoj inovativních řešení naplňujících měnící se potřeby našich zákazníků. I v budoucnosti budeme našim zákazníkům poskytovat vhodné technologie, které jim pomohou dosáhnout jejich cílů,“ uvedl Preston Feight, prezident společnosti DAF Trucks. „DAF byl mezi prvními výrobci, kteří v Evropě nabídli hybridní elektrické nákladní vozidlo pro rozvážkovou dopravu, a ve vývoji hybridních a elektrických pohonných ústrojí i nadále pokračuje. S tím, jak mnohá velká města oznamují svůj záměr vyžadovat nulové emise a velmi nízkou hlučnost, budeme pro své zákazníky zajišťovat optimální řešení ke splnění těchto požadavků.“

VDL Groep: Lídr v oblasti elektrifikace užitkových vozidel
Pro účely projektu CF Electric navázala společnost DAF partnerství s firmou VDL Groep, která rovněž sídlí v nizozemském Eindhovenu. VDL je technologický lídr s rozsáhlými zkušenostmi v oblasti elektrifikace užitkových vozidel, zejména pak autobusů městské hromadné dopravy. „VDL je známa jako firma s vedoucím postavením v oblasti plně elektrických autobusů hromadné dopravy. Několik stovek těchto autobusů již dodala provozovatelům hromadné dopravy po celé Evropě,“ řekl Willem van der Leegte, prezident VDL Groep. „Partnerská spolupráce se společností DAF na projektu elektrického nákladního vozidla je pro nás velmi zajímavá a pro obě společnosti z Eindhovenu představuje obrovskou příležitost vydobýt si vedoucí postavení ve světě elektrických užitkových vozidel.“

Jízda s nulovými emisemi v městské rozvážce
CF Electric je tahač s uspořádáním 4×2, určený zejména pro rozvážku zboží o celkové hmotnosti až 40 tun v městských oblastech, kde jsou standardem jedno- či dvounápravové návěsy. Tahač vychází z typu DAF CF – oceněného titulem International Truck of the Year 2018 – a pro svůj plně elektrifikovaný provoz využívá vyspělou technologii E-Power společnosti VDL. Těžištěm jeho inteligentní pohonné soustavy je elektromotor o výkonu 210 kW, napájený soustavou lithiumiontových akumulátorů o celkové kapacitě 170 kWh. Dojezd vozidla CF Electric činí přibližně 100 kilometrů, což pro rozvážku velkoobjemových nákladů zcela postačuje. Akumulátory lze rychle dobít za 30 minut, plné nabití je pak možné za pouhých 1,5 hodiny.