Nosorožci ze ZOO Dvůr Králové jezdí po Evropě vozidly DAF

9. prosince 2015 Dvůr Králové

Nosorožci Bantu a Pamir, které přepravovali zaměstnanci ZOO Dvůr Králové, cestovali po Evropě vozidlem DAF LF. Bantu, nosorožec tuponosý (širokohubý), mířil ze zoologické zahrady v německém Augsburgu do zoo Pairi Daiza v Belgii. Odsud se pak vezl Pamir do východočeského Dvora Králové nad Labem.

Dvanáctitunový DAF LF s třístrannou shrnovací plachtou poskytla zoologické zahradě ze Dvora Králové pardubická společnost NAPA TRUCKS, autorizovaný dealer nizozemského výrobce v Česku. Zástupci NAPA TRUCKS spolupracují se ZOO Dvůr Králové dlouhodobě a vozidla pro přepravu zvířat jim nepůjčují poprvé.

„Uvědomujeme si naši společenskou a sociální odpovědnost, kterou se snažíme směrovat tak, abychom napomáhali rozvoji regionu, ve kterém působíme,“ říká Blanka Petrová, obchodní ředitelka NAPA TRUCKS, a dodává: „Jedním z příkladů je ZOO Dvůr Králové nad Labem. Když nás poprvé kontaktovali s požadavkem krátkodobého pronájmu dvanáctitunového vozidla DAF LF, viděli jsme příležitost, jak můžeme pomoci. Dohodli jsme se na bezplatném zapůjčení vozidla. Od té doby vznikla velice úzká spolupráce, a pokud to jen trochu jde, snažíme se požadavkům zoo na zapůjčení vozidla vyhovět.“

„Naše zoo nevlastní odpovídající auto s potřebnou tonáží na převoz těžkých zvířat, a tak jsme velmi rádi, že nám NAPA TRUCKS pomáhá,“ pochvaluje si Zdeněk Bárta, vedoucí oddělení výměny zvířat ZOO Dvůr Králové.

Bantu absolvoval 700 kilometrů dlouhý přesun z Německa do Belgie, Pamir trasu do Dvora Králové ještě o čtyři sta kilometrů delší. „Tyto přesuny se provádí na doporučení evropského koordinátora chovu těchto nosorožců, aby nedocházelo k příbuzenským plemenitbám a aby chov těchto nosorožců v Evropě byl smysluplný. Transporty nosorožců se v Evropě zabývá velmi málo přepravních firem. Přeprava vyžaduje odpovídající kvalitní přepravní bednu, ve které se tato zvířata vozí, přepravci musí mít velké zkušenosti s naložením a vyložením zvířat a v neposlední řadě se doprovod musí umět o zvířata během přepravy dokonale postarat,“ popisuje Zdeněk Bárta, který se zvířaty sám jezdí. S sebou má vždy jednoho ze dvou zkušených řidičů, kteří jsou též zasvěceni do převozu zvířat.

„Tyto poslední dva převozy nosorožců Bantua a Pamira probíhaly velmi dobře, dá se říci, že ukázkově. Kolegové ze Zoo Augsburg i Pairi Daizi nosorožce dlouho před přesunem trénovali ‚vpochodovat‘ do beden. Pravda, přemlouvat dvouapůltunový kolos, aby v klidu nastoupil do bedny, nechal se zavřít a v klidu snášel několikasetkilometrové přesuny, není jednoduché. I samotná jízda s tak těžkým zvířetem není jako vézt upevněný neživý náklad. Když se nosorožec za jízdy postaví či udělá krok dozadu nebo dopředu, věřte, že to s autem za jízdy zakývá,“ líčí Zdeněk Bárta ze ZOO Dvůr Králové.

„Pan Bárta nám po transportu vždy pošle fotografie a má spoustu zajímavých historek. Nejhezčí na tom je, že lidé ze zoo jsou hrozně milí a příjemní, spolupráce je naprosto přirozená a dělá nám velkou radost a jsme rádi, že takto můžeme pomoci,“ uzavírá Blanka Petrová.

Foto: Zdeněk Bárta